AWALE JANT BAND - YEWOULEN

Heel veel van de boeiende wereldmuziek komt tegenwoordig uit London, waar je kennelijk de vereiste mix hebt, bestaande uit kolonies erg goed geschoolde muzikanten, die geen muzikale grenzen erkennen én een clubcircuit waarin die muzikanten elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenspelen. Deze Awale Jant Band is daar een mooi voorbeeld van. Wij leerden de band een jaar of zes geleden kennen via hun debuut “Just Have To Grow”, waaraan onder anderen Jah Wobble meewerkte: goeie plaat, daar niet van, maar uit al te veel bleek dat die plaat eigenlijk te snel gekomen was.

Vandaag zijn we zoveel maanden verder en vooral zoveel liveshows verder en vandaag horen we op de nieuwe plaat -de titel laat zich vertalen als “Wake Up”- De band is een samensmelting -net als de bandnaam, trouwens) van The Jhant Band, het orkest van de Senegalese zanger Biram Seck en Awale, de Londense band van de Franse multi-instrumentalist en producer Thibaut Rémy, die we hier dan weer kennen als producer van de geweldige titelloze plaat van The Turbans van een paar jaar geleden.
De twee schijnen elkaar “ontmoet” te hebben via Linkedin en ik moet zeggen dat die ontmoeting heel leuke neveneffecten blijkt te hebben.

Op deze plaat roepen beide heren de mensen op wakker te worden uit hun gewone sleurleventje en oog te krijgen voor wat mensen verbindt in plaats van zich blind te staren op wat hen verdeelt. Voorwaar een prachtige boodschap, die, als ze uit de verkeerde monden komt, al snel tot enige meligheid zou kunnen leiden, maar daar is hier in de verste verte geen risico voor: de zang van Biram is dermate meeslepend en de muziek -met heel veer percussie, heerlijke gitaren en stomende blazers- zweept je dermate op, dat je je haast als vanzelf in een of andere zweterige Afrikaanse nachtclub waant, waar tijd en ruimte is voor héél veel, maar niet voor melige praatjes.

Seck ademt soul uit, maar dan wel soul van de Afrikaanse soort. Er is jazz, die doet denken aan Ethiopië en er is vooral bijzonder veel energie, die uitgestraald wordt. Van de teksten begrijpt een gewone jongen als ik compleet niks, behalve als Seck in het Frans zingt, wat hij ook een paar keer doet, maar meestal hoor je Wolof of iets wat daar alleszins op lijkt. Voor één keer is dat niet zo belangrijk, want wat je lijf en leden wel degelijk begrijpen, is de taal van de muziek: die raakt je vanaf de eerste noot waar het hoort en de drie kwartier die de plaat duurt is een waar genot voor hart en ziel. Heel fijne, helende plaat !

(Dani Heyvaert)

 

 

Track Listing: YEWOULEN/AWALE JANT BAND/ARC Music:
1. SOPE 3:49
2. DOMI ADAMA 6:42
3. CUBALKAFRO 6:31
4. JULES 5:31
5. AMANDINE 4:35
6. JUST BE FREE 2:53
7. KASSAK 3:36
8. JEUNESSE 4:25
9. YEWOULEN 6:43

Awale Jant Band:
Biram Seck – vocalist
Thibaut Remy – guitar
Kevin Toublant – bass
Kaw Secka – sabar drums
John Martin – saxophone
Ben Brown – drums
Laurence Wilkins – trumpet
Medoune Ndiaye – sabar drums

Artiest info
Website  
 

Bandcamp

label: ARC Music

video